4 AKTUELLE HISTORIER
Uge 50 - mandag den 10. december 2024.
Artikel 1
LUCIADAG
FREDAG DEN 13.
Lucia blev født i år 283 på Sicilien, der var en del af Romerriget. Hendes fremtid var lys. Hendes familie var velhavende, og hun skulle giftes med en mand fra en god familie.
Men sådan skulle det ikke gå. Lucia viede nemlig sit liv til kristendommen, og det fik fatale konsekvenser.
Da Lucia levede, var det ulovligt at være kristen i Romerriget. Kristne blev forfulgt og henrettet, og derfor gemte de sig i byernes katakomber.
Lucia var selv blevet omvendt til kristendommen, og derfor bragte hun mad til de forfulgte under jorden med en krans med lys i håret.
Lucias tro blev opdaget, da hun nægtede at gifte sig på grund af sin tro. Lucia blev brændt på bålet, men ifølge fortællingen greb gud ind, og hun overlevede.
Til sidst tog dommeren sit sværd og stak det i Lucia, der døde som martyr 13. december år 304.
Måden vi i dag fejrer Santa Lucia, er forholdsvis ny. Luciaoptog er en svensk tradition fra 1920’erne, som i 1943 blev afprøvet i Silkeborg.
Derfra har traditionen spredt sig til hele landets skoler, der hvert år synger om Santa Lucia og bærer lyset frem i den mørke tid.
Artikel 2
ET KONTROVERSIELT STATSBESØG
I sidste uge tog kong Frederik og dronning Mary imod den egyptiske præsident, Abdel Fattah al-Sisi, der var på statsbesøg i Danmark.
Det var officielt kongeparret, der havde inviteret præsidenten, men i virkeligheden er besøget en del af regeringens Afrikastrategi.
Regeringen har politiske interesser i Egypten, og den fineste diplomatiske gestus Danmark kan give, er et kongeligt gallataffel.
Men det er en svær diplomatisk balancegang at gå for kongehuset. For Abdel Fattah al-Sisi leder Egypten som et militærdiktatur.
Det er en del af kongehusets opgaver at afholde statsbesøg, også for kontroversielle figurer. Og det er ikke første gang.
Fx i 1995, da Danmark var værter for et FN-arrangement, og dronning Margrethe var vært ved en festmiddag, hvor hun havde Fidel Castro som bordherre.
Til fredagens gallataffel holdt kong Frederik tale for den egyptiske præsident. Han talte om historie, pyramider og H. C. Anderseneventyr. Og om prins Henriks kærlighed til Egypten.
Talen var nok mest høflighedsfraseri. For hvad skal man ellers sige til en diktator?
Artikel 3
SVINDEL PÅ BYGGEPLADSEN
En DR-dokumentar har afsløret ’horrible og uacceptable forhold’ i byggebranchen, og det har fået flere partier til at indkalde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i samråd.
Dokumentaren 'På statens regning', viser arbejdsforhold på tre offentlige milliardbyggerier.
Det drejer sig om Storstrømsbroen, Odense Universitetshospital og Sjællands Universitetshospital i Køge, der alle bygges af den italienske byggegigant Itinera med et samlet budget på 18 milliarder kroner.
Men det viser sig, at Itinera ikke har rent mel i posen.
Dokumentaren viser, at arbejdsulykker ikke meldes til Arbejdstilsynet, og at udenlandske medarbejdere, der er kommet til Danmark på beløbsordningen, på ulovligvis skal betale dele af deres løn tilbage.
Myndighedernes tilsyn med beløbsordningen ikke har været tilstrækkelige.
Det erkender Ane Halsboe-Jørgensen, der også selv har reageret kraftigt på afsløringerne.
I Norge har man udelukket Itinera fra at vinde offentlige udbud de næste tre år, og ministeren vil nu undersøge, om det samme bør ske i Danmark.
Artikel 4
MANGE SØGER
JULEHJÆLP
Det koster mange penge at fejre en traditionel, dansk jul, men rigtig mange familier har ikke råd til at holde jul.
Over 15.000 familier søger julehjælp. Og tendensen er stigende. Det er det højeste tal nogensinde.
Julehjælpens historie går mere end 100 år tilbage. I Danmark har organisationer som Frelsens Hær og fattigforsorgen forsødet julen for værdigt trængende.
Mange steder bliver den uddelt i samarbejde mellem foreninger, kirker og kommuner.
I 2018 indførte Danmarks statistik en fattigdomsgrænse. Hvis man over 1 år har haft en lavere indkomst end 117.000 efter skat, så er man fattig. Definitionen mødte dog kritik.
Om man er fattig afhænger selvfølgelig også af, hvor mange udgifter man har.
Julehjælpen er typisk et pengebeløb eller gavekort til indkøb af gaver eller madvarer og andre af julens lækkerier. I nogle tilfælde er der tale om en julekurv med forskellig julemad.
Julehjælpen har typisk en værdi af 1800 kroner. Fuglen og den fattige skal også være mæt.